Skip to content

Το αλεξίπτωτο του Leonardo da Vinci

17/01/2012

Η Ιταλία του 15ου αιώνα ήταν ένα ταραχώδες μέρος, ένα μωσαϊκό πυκνοκατοικημένων πριγκιπάτων, βασιλείων και πόλεων-κρατών σε αέναη σύγκρουση μεταξύ τους. Οι ισχυρές οικογένειες που κινούσαν τα νήματα προσλάμβαναν ένα πυρήνα εκπαιδευμένων και δημιουργικών μυαλών για να ενισχύσουν τα κάστρα τους και να αναπτύξουν όπλα με τα οποία θα εφοδίαζαν τους μισθοφορικούς τους στρατούς. Ως κορυφαίος διανοητής της αναγέννησης, ο Leonardo Da Vinci (1452-1519) μπήκε γρήγορα στους κόλπους αυτής της ελίτ, που κατέκτησε τους Φλωρεντίνους τόσο για την επιδεξιότητα του στην στρατιωτική μηχανική όσο και για την καλλιτεχνική του επιτηδειότητα. O Da Vinci πέρασε τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες αλλάζοντας προστάτες ανάμεσα στο Μιλάνο, την Βενετία, την Φλωρεντία, τη Ρώμη και τελικά την Γαλλία, ζωγραφίζοντας, κάνοντας γλυπτά και σχεδιάζοντας τις πολεμικές του μηχανές.  Ο Λεονάρντο φαντάστηκε και ζωγράφισε το 1ο αλεξίπτωτο κατά  τον 15ο αιώνα. Το σχεδίασε 1η φορά το 1483 σε ένα σημειωματάριο του. Γοητευμένος από τα πουλιά (τους κυρίαρχους του ανέμου) που στα μάτια του πρόβαλαν όντα υπερφυσικά, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωή του στο θέμα των πτήσεων. Κάποτε όμως αντιλαμβάνεται  ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ την αποτελεσματικότητα των πουλιών.  Σκέφτεται λοιπόν να μεταβάλει την μυϊκή  πτήση  σε μηχανική. Μάλιστα στα σημειωματάρια του γράφει για το Αλεξίπτωτο: «Αν ο άνθρωπος έχει ένα αντίσκηνο από ύφασμα, με διαστάσεις 12 πήχες μήκος και δώδεκα ύψος , θα μπορεί να πέσει από οποιοδήποτε ύψος χωρίς να πάθει τίποτε». Αυτό φανερώνει πόσο σοβαρά σκεφτόταν την πιθανότητα της επανδρωμένης πτήσης. Αρχικά κατασκευάστηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να δραπετεύουν από φλεγόμενα κτήρια. Άνηκε δηλαδή στα μέσα διαφυγής του Λεονάρντο.

Το αλεξίπτωτο του Λεονάρντο είχε σχήμα πυραμίδας. Μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2000(!) υπήρχε μόνο στα σχέδια. Τότε, ένας Άγγλος που έκανε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, ο Έιντριαν Νίκολας (Adrian Nicholas), πραγματοποίησε μια δοκιμαστική πτώση από τα 3.000 μέτρα στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, στη νότια Αφρική. Το αλεξίπτωτό του είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Λεονάρντο, αλλά το πανί ήταν βαμβακερό αντί για λινό.

 

Το ύφασμα ήταν δεμένο σε πασσάλους από ξύλο πεύκου και ζύγιζε σχεδόν 90 κιλά- περίπου 40 φορές δηλαδή, περισσότερο από τα συνηθισμένα σύγχρονα αλεξίπτωτα. Παρά το βάρος του όμως, η πτώση ήταν επιτυχημένη. Ο Νίκολας κατέβηκε 2.300 μέτρα σε πέντε λεπτά: μια αργή κάθοδος. Λίγο πριν φτάσει στο έδαφος έκοψε τα σχοινιά και άνοιξε ένα συμβατικό αλεξίπτωτο που φορούσε. Το ελάττωμα του μοντέλου του Λεονάρντο ήταν ότι δεν ήταν πτυσσόμενο. Υπήρχε λοιπόν κίνδυνος να καταπλακώσει τον Νίκολας. Όμως πιστεύεται πως είχε καλύτερη κάθοδο από ένα σύγχρονο αλεξίπτωτο.

Ο Σεμπαστιάν Λέοναρντ το 1783  κατασκεύασε το αλεξίπτωτο για πρώτη φορά στην γνωστή μας σημερινή μορφή και άρα η εφεύρεση του αλεξιπτώτου  αποδίδεται σε αυτόν και όχι στο ντα Βίντσι.

Περίεργο φαίνεται να είναι σε πολλούς ερευνητές ότι το αλεξίπτωτο ήταν τριγωνικό και όχι κυκλικό όπως τα σημερινά αλεξίπτωτα. Αυτό όμως σήμαινε αυτόματα ότι δεν είχε αρκετή αντίσταση αέρα. Επιπλέον η όλη κατασκευή ήταν κατασκευασμένη από χοντρό ξύλο και αυτό της προσέδιδε πολύ βάρος .Ίσως λοιπόν ο Λεονάρντο να είχε αμφιβολίες και για αυτό το αλεξίπτωτο δεν κατασκευάστηκε  και δεν δοκιμάστηκε ποτέ από τον ίδιο;

 

Πηγές:

http://www.juliantrubin.com/bigten/davinciparachute.html

http://www.da-vinci-inventions.com/parachute.aspx

http://flyingoutofthisworld.blogspot.com/2008/02/davincis-parachute.html

Βασική πηγή: (Τσαρλς Νικολ) Πτήσεις του μυαλού, Λεονάρντο ντα Βίντσι. (Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών)

 

Ομάδα: Οι ερευνητές

Μέλη: Ασλανίδης Ζαχαρίας, Δίγκας Γιώργος, Νικολαϊδης Λευτέρης, Πεχλιβανίδης Θανάσης

Αρχηγός Ομάδας: Σιδέρης Γιώργος

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: