Skip to content

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ-ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΒΑΛΛΙΣΤΡΑ

27/01/2012

 


ΛΕΟΝΡΝΤΟ ΝΤΕ ΒΙΝΤΣΙ
Η Ιταλία του 15ου αιώνα ήταν ένα ταραχώδες μέρος, ένα μωσαϊκό πυκνοκατοικημένων πριγκιπάτων, βασιλείων και πόλεων-κρατών σε αέναη σύγκρουση μεταξύ τους. Οι ισχυρές οικογένειες που κινούσαν τα νήματα προσλάμβαναν ένα πυρήνα εκπαιδευμένων και δημιουργικών μυαλών για να ενισχύσουν τα κάστρα τους και να αναπτύξουν όπλα με τα οποία θα εφοδίαζαν τους μισθοφορικούς τους στρατούς.
Ως κορυφαίος διανοητής της αναγέννησης, ο Leonardo Da Vinci (1452-1519) μπήκε γρήγορα στους κόλπους αυτής της ελίτ, που κατέκτησε τους Φλωρεντίνους τόσο για την επιδεξιότητα του στην στρατιωτική μηχανική όσο και για την καλλιτεχνική του επιτηδειότητα. Μεγάλος καλλιτέχνης μέχρι την ηλικία των 20, ο da Vinci γρήγορα τράβηξε την προσοχή του Φλωρεντίνου κυβερνήτη Lorenzo de Medici, ο οποίος το 1482 διόρισε τον Leonardo στην θέση του πρέσβη δίπλα στον Ludovico Sforza, δούκα του Μιλάνου. O Da Vinci πέρασε τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες αλλάζοντας προστάτες ανάμεσα στο Μιλάνο, την Βενετία, την Φλωρεντία, τη Ρώμη και τελικά την Γαλλία, ζωγραφίζοντας, κάνοντας γλυπτά και σχεδιάζοντας τις πολεμικές του μηχανές.

Η βαλλίστρα είναι τόσο μεγάλη ποι οι 6 τροχοί της είναι τοποθετημένη με ελαφριά κλίση προκειμένου να αυξήσουν την σταθερότητα της.Η βαλλίστρα του  Da Vinci δεν εκτοξεύει βέλη άλλα βαριά βλήματα.
Έχει πλάτος περίπου 13 μέτρα και για την όπλιση της χρησιμοποίησε έναν περίπλοκο μηχανισμό από κοχλίες. Ο Da Vinci εγκατέστησε βαρούλκα για να ρυθμίσει την δύναμη έλξης στις πλαϊνές πλευρές του τόξου,το οποίο επίσης διαθέτει έναν δεύτερο μηχανισμό με κοχλίες σχεδιασμένο για να μειώσει την δύναμη που απαιτείται για να μπει η βαλλίστρε σε θέση βολής.Ακόμη όμως και με όλες τις βελτιώσεις και καινοτομίες των μηχανισμών αυτών, το αδύνατο σημείο της εξακολουθεί να είναι η εύρεση της ισχύος που απαιτούνται για να οπλιστεί.

ΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΜΙΚΗ

Ο σχεδιασμός  των τμημάτων μιας γιγάντιας βαλλίστρας απαιτεί γνώσεις στατικής, ενός κλάδου της μηχανικής που διέπει τις αναλογίες της απαιτούμενης δύναμης για τον έλεγχο στατικών συστημάτων που φέρουν φορτία, όπως είναι οι βίδες, οι τροχοί, τα έκκεντρα, οι καστάνιες, τα ελατήρια, οι βραχίονες ζυγοστάθμισης, οι στροφείς και οι τροχαλίες. Προκειμένου να καταλήξει στην ιδανική δομή για την εκτόξευση σε ικανοποιητική απόσταση «πέτρας βάρους περίπου πενήντα κιλών» από μια γιγάντια βαλλίστρα, ο Λεονάρντο έκανε ποικίλους υπολογισμούς πάνω στην δυναμική του τόξου, δηλαδή μελέτες σχετικές με την αναλογία των απαραίτητων επιπέδων για την εκτόξευση συγκεκριμένων αντικειμένων στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.

ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΒΕΛΟΣ

Για τις μεγάλες βαλλίστρες ο Λεονάρντο σχεδίασε ένα φλεγόμενο βέλος, περιγράφοντας το ως εξής : «Πρόκειται για ένα βέλος το οποίο εκτοξεύεται από μία οριζόντια τοποθετημένη βαλλίστρα, και στις δύο γωνίες υπάρχει το εύφλεκτο υλικό τυλιγμένο σε λινό ύφασμα. Όταν η αιχμή σφηνώνεται, οι γωνίες πιέζονται πιο κοντά  η μία στην άλλη, και η πυρίτιδα και το στουπί που είναι καλυμμένο με πίσσα  παίρνουν φωτιά. Είναι ιδανικό όπλο που χρησιμοποιείται  εναντίον πλοίων και ξύλινων προμαχώνων , αλλά και άλλων στόχων».

FIVE +!
Βασάκος  Βασίλης
Γεωργιάδης Δήμος
Καμελίδης Ανδρέας
Μακαράς Άκης
Πολούα Θέλμα
Σαματά Ελίνα

Advertisements

From → 5+

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: